Zgodovina parfumov: od antike do danes

Izvor parfumov

Skoraj vsak od nas redno ali vsaj občasno uporablja dišave. A le redko se vprašamo od kod izvirajo parfumi in kako dolgo jih že uporabljamo. Različne dišave in uporaba parfumov sega tisoče let v zgodovino. Prve najdbe so povezane s civilizacijami Starega Egipta, Indije, Mezopotamije, Rimskega imperija in Perzijci. Parfume so uporabljali kot del osebne higiene in v posebnih ceremonijah. Parfum je bil pogosto simbol aristokracije. Kleopatra naj bi celo vsak dan uporabljala drug parfum.

Sama beseda »parfum« izvira iz latinščine. Sestavljena je iz latinskih besed  »per« (skozi) in »fumum« (dim, para), kar bi v dobesednem prevodu pomenilo »skozi dim«. Prvotno je bila tehnika ekstrakcije dišav povezana s segrevanjem ali žganjem materiala, kasneje pa so esence pridobivali s pomočjo topil.

Stare civilizacije

V Starem Egiptu, Mezopotamiji in Grčiji so uporabljali razne začimbe, cvetje in les, kot kadilo. Takrat so bile različne esence, dišavna olja in dišavna mazila sprva povezana predvsem z rituali, ki so častili bogove ali za maziljenje. Verjeli so, da bodo prijetne dišave povezale umrlega z božanskim in lepoto.  

Zahodna Evropa

V začetku srednjega veka so v Zahodni Evropi uporabo parfuma povezovali z nemoralnostjo. Za časa križarskih vojn je uporaba dišav v Evropi narastla. To je bilo predvsem povezano s parfumi, sestavinami in znanjem o tehnikah destilacije parfumskih esenc, ki so jih prinesli iz Azije. Parfume so uporabljali predvsem bogati in plemiči. Izdelava parfumov je v srednjeveški Evropi doživela svoj razmah v času razsajanja kuge in kolere. Takrat je bila namreč voda povezana z razsajanjem bolezni in zato je bila osebna higiena prebivalstva slabša. Da bi prekrili neprijetne vonjave, so povečali uporabo parfumov.

Z odkrivanjem novih celin, se je povečal izbor sestavin, iz katerih so lahko v Evropi izdelovali parfumske esence. Vse bolj eksotične sestavine so omogočile parfumerjem, da so izdelovali vedno bolj kompleksne in nenavadne dišave. Z izobiljem sestavin in razmahom parfumerije se je povečala tudi popularnost parfumov. V 19. stoletju so parfume pričeli uporabljati tudi meščani, ne le aristokrati. Mesta, kot je npr. francoski Grasse, so postala t.i. »svetovno znane metropole parfumov«. Izdelava parfumov je postala umetnost. In parfumi so postali tako pomembni, kot je bila oblačilna moda. Eden najpomembnejših parfumerjev moderne dobe je bil nedvomno Pierre-Francois-Pascal Guerlain.

Sledili so mu parfumerji, kot so Chanel, Yves Saint Laurent ali Dior, ki so za vedno zaznamovali svet parfumov. Njihove parfumske stvaritve so postale klasike, ki se uporabljajo še dandanes. Še vedno je med najbolje prodajanimi parfumi večna klasika – Chanelov No.5.

S sestavinami, ki so na voljo dandanes, je možno ustvariti nešteto različnih parfumov. Meja je zgolj domišljija umetnika.

Tudi ti lahko izbiraš med številnimi parfumi Infinite Love! Kvaliteta je visoka, cena ugodna – zato si lahko vsak dan privoščiš novo dišavo!

Vstopi in se prepusti svetu dišav!